kraanvogel

Kyokushin

Karate

Het Ontstaan

Karate betekent “lege hand” – kara = leeg; te = hand.
De vroegste herkomst van karate is niet geheel duidelijk.

Een Buddhistische priester, wenste zijn Buddhistische secte “Zen” uit te dragen naar de Chinezen. Reizende priesters waren veelal in staat tot vechten omdat zij tijdens hun reizen vaak in gevaar kwamen door zowel wilde dieren als door mensen.
Deze priester voegde de meditatietechnieken uit Yoga en Zen toe aan de krijgskunst, waardoor het een completer systeem, zoals wij het vandaag de dag kennen, is geworden. Zen is onlosmakelijk verbonden met Karate.

Alle belangrijke ontwikkelingen zijn door de jaren heen door verschillende priesters toegevoegd. Ben priester, Chiao Yuan bijvoorbeeld, combineerde al zijn technieken adat bij de vechtmethode van vijf beesten had bestudeerd: de Tijger, het Luipaard, de Slang, de Kraanvogel en de mythische Draak.
De hechte banden tussen priesters en geneeskunde resulteerden, tenslotte, in de ontdekking van belangrijke plaatsen op het menselijk lichaam om medicijnen aan te brengen, maar ook in de ontdekking van plaatsen op het menselijk lichaam waar aanvallen op gericht konden worden voor het beste resultaat.

De krijgsklasse (Samurai) verwelkomde zowel de krijgsvormen als de Zen filosofie toen het karate Japan bereikte.

De moraliteit en mystiek van het Zen Buddhismc sprak tot hun verantwoordelijkheidsgevoel, maar de werkelijke aantrekkingskracht was, dat het hen voorzag van een discipline die hen in staat stelde tot een enorm uithoudingsvermogen en kunde in het vechten, omdat het hun speciale psychologische kennis ver schafte en inzicht in zowel henzelf als in de tegenstander.

Pas in 1901 werd Karate, zoals wij het nu kennen, openlijk gedoceerd in Okinawa. 1, 1916 kwam Gichin Funakoshi van Okinawa naar Tokyo om het moderne systeem van Karate in Japan te pionieren. Vandaag de dag bestaan vele verschillende Karatescholen, afkomstig uit vele bronnen, elk met goede en soms slechte aspecten.

Een van deze stijlen is het Kyokushinkai-karate. Deze stijl werd in 1953 ontwikkeld door Sosai Mas Oyama.

Samurai-Dojo-Doetinchem