kraanvogel

Sosai Mas Oyama

Sosai Masutatsu Oyama is de stichter van het Kyokushin Karate. Hij werd op 23 juli 1923 geboren. OP 9-jarige leeftijd begon hij met Kempo.

In militaire dienst ging hij verder met Judo en Boksen en kwam terecht in de dojo van Gichin Funakoshi, waar hij het Okinawa karate oppakte. Na het winnen van de Japanse karate kampioenschappen in 1947 verdiepte hij zich in het Goju ryu karate.

Nadat hij besloten had zich de rest van zijn leven te wijden aan het verspreiden van de kunst en kennis van karate, trok hij zich een jaar terug uit de gemeenschap en leefde in tempels en in de bergen. Hij onderwierp zichzelf aan de discipline van krijgskunst en trainde vele uren op een dag. Daarnaast mediteerde hij volgens de regels van Zen.

In 1953 opende Mas Oyama zijn eerste dojo op een grasveldje in Tokio. Zijn eerste echte dojo opende hij in 1956. Een jaar later had de dojo al 700 leden, ondanks het hoge uitval percentage door de harde en disciplinaire trainingen.

Sosai Mas Oyama overleed op 26 april 1994 aan longkanker, wat een grote schok teweeg bracht, bij niet alleen de kyokushin beoefenaars, maar ook bij de gehele martial arts gemeenschap.

Samurai-Dojo-Doetinchem